Author: Shazren Shah

Bagaimana memilih sekolah anak supaya mommies tidak perlu risau anak di sekolah lagi.

Tik Tok Tik Tok. Anak yang dulu uwek uwek lepas selamat keluar dari rahim kita dah nak ke sekolah. Oh cepatnya masa berlalu. Muka yang selalu memek kemek nak minta dibelai dah pandai bercakap. Indahnya. Saat anak mula memahami terus ditunjukkan pokok, kereta, lori dan sekolah. Sekolah di tunjuk dan di tunjuk setiap kali lalu untuk membibitkan rasa cinta pada sekolah khususnya cinta pada ilmu pengetahuan. Memilih sekolah yang sesuai untuk kita dan anak merupakan satu isu besar. Lebih-lebih lagi pada ibu bapa yang bakal menyekolahkan anak sulung mereka. Lambakan sekolah yang diberi nama pra-sekolah, tadika,taska,Montessori dan play school menawarkan...

Read More

11 Tips Melancong Bersama Si Kecil

Pilih tempat yang sesuai Pemilihan tempat yang sesuai ni amat penting untuk si manja Mommies tau. Bukan apa, risau kalau si manja Mommies ni jenis cepat bosan di sesuatu tempat Bilangan hari / jam Ini pun penting juga Mommies, pastikan bilangan hari / jam untuk keluar melancong dengan membawa si manja ni tidaklah terlalu lama ataupun singkat. Mungkin si manja belum puas melancong. Rancang awal untuk beli tiket Mommies Daddy perlu merancang awal untuk membuat tempahan tiket. Risau kalau tiket full ke, masa tidak sesuai ke, ataupun tiket mahal masa tu. Dah membazir kan. Budjet / Perbelanjaan Pastikan Mommies...

Read More

8 Tips Balik Kampung Bersama Si Kecil

Macam mana nak balik kampung dengan riang, anak-anak tak tunggang langgang kat seat belakang? Mesti lah korang dah ramai start balik kampung kan kan? Ini adalah tips nak manage perjalanan balik kampung bersama anak-anak. Ni applicable untuk orang yang balik kampung sekurangnya 3 jam perjalanan.Yang balik kampung dari Ampang ke Kajang tu tak chi ok. Sebelum start perjalanan, pastikan anak-anak dah makan/susukan. Ala sama lah konsep, kalau perut kenyang hati senang. So tak meragam. Gitu. Korang rancang lah masa perjalanan. Of course musim perayaan ni, kena hadap traffic jam kan. So kena budget siap-siap, nak berhenti rehat di mana?...

Read More

Bilakah Waktu Terbaik Untuk Terapi Bayi

Boleh ke apply Terapi Selsema Bayi sebelum mandi? Terapi kasih sayang belai jiwa; sebelum ke selepas bersiram? Untuk babyyy taww! Soalan ini selalu dapat jugak bila masa nak apply terapi selsema bayi. Takde betul atau salah sama ada terapi sebelum atau selepas baby mandi. Sebab ia bergantung kepada apa terapi oils yang kita guna dan jugak skin condition anak. Sebagai mommy gojes penyayang, silalah amik tahu. Ewah. Pilih Terapi SEBELUM mandi kalau… Terapi oil yang mommy guna tu tinggi kandungan oleic acid. Bendalah ni sedikit mengeringkan kulit. So kalau kita guna before mandi, tidaklah dia tertinggal di permukaan kulit....

Read More

13 Faedah Urutan Bayi

Melegakan pernafasan, peredaran darah dan penghadaman. Menjadikan bayi tidur lebih nyenyak dan kurang merengek. Melegakan tekanan, kesakitan dan keresahan. Melegakan angin (berkaitan tangisan bayi) Merangsang pengaliran oksigen dalam badan bayi. Membantu meredakan kesakitan apabila kurang sihat. Membantu proses pemulihan dengan memudahkan penghadaman. Menjadikan bayi lebih peka dengan sentuhan kasih sayang. Menggalakkan perkembangan minda dan koordinasi anggota badan. Membantu bayi yang mengalami masalah kulit kering. Membantu bayi mempelajari bagaimana menggunakan sentuhan sebagai satu cara menerokai dunia persekitaran. Merangsang kecekapan sistem imunisasi yang boleh melindungi bayi dari jangkitan (SELSEMA) dan menggalakkan koordinasi otot bayi. Membantu merangsang perkembangan di dalam otak yang...

Read More
  • 1
  • 2