Author: Shazren Shah

3 Sebab Mesti Terapi Melalui Tapak Kaki

Kami selalu dapat soalan macam mana nak buat terapi selsema bayi. Mommies toksah lah fikir complicated sangat tau. It’s all about teknik dan apa kebenda kita guna as a medium. Kami selalu tekankan terapi melalui tapak kaki. Tempat lain macam chest and back boleh jugak. Tapi nak kata, kat tapak kaki jangan malas atau tinggal. 3 sebab mesti terapi melalui tapak kaki : Tapak kaki ialah tempat paling kurang sensitive dan selamat berbanding kulit lain kat badan baby. Tempat paling perfect. Tahu kan segala urat saraf dalam badan bersangkut paut di kaki. Tapi kalau apply sapu gitu je kesannya...

Read More

Mengenal Selsema Bayi dan Tips Merawat

Apakah itu Selsema? Satu jangkitan pada hidung dan tekak yang disebabkan oleh VIRUS. Ianya adalah satu jenis penyakit yang sering menyerang kanak-kanak berusia 2 tahun dan ke bawah (BAYI). Tanda-tanda dan simptom-simptom adalah: Batuk Demam Sakit tekak Sukar bernafas Hidung tersumbat dan akan semakin teruk dan berkahak Seram sejuk dan menggigil seluruh badan Akan bernafas melalui mulut kerana hidung yang tersumbat Selain itu, simptom-simptom juga termasuk: Bersin Keletihan Sakit kepala Hilang selera makan Muntah dan cirit-birit. Sakit otot badan Sakit kepala Keletihan Kenapa Bayi Selsema Lama? Klik Sini & Dapatkan 15% kupon diskaun sempena pelancaran Narinar Roll On Series ...

Read More

Selsema Biasa vs Selsema Kronik

Bagaimana untuk mengetahui sama ada anak kita hanya selsema biasa atau sesuatu yang lebih serius? Mommy jangan ambil mudah tau. Bermula dengan hachum hachum biasa-biasa, ia boleh membawa kepada yang lebih serius. Tapi cabaran kat kita selalunya tak tahu dalam keadaan mana nak bertindak bawa berjumpa doktor. Baca 3 panduan mudah ni ok. Watch out for 3 perkara ini, kalau ada tanda-tanda ni cepat-cepat start engine kereta ke klinik terdekat. 1. Bagaimana anak anda bertindak? Bayi yang sangat-sangat mengantuk atau sentiasa marah perlukan pemeriksaan lanjut. Sememangnya dalam keadaan tak berapa sihat, anak akan mudah mengantuk dan ingin berehat. Tetapi...

Read More

5 Petua Merawat Selsema Untuk Mommies

Selain kesihatan si kecil, Mommies juga perlu menjaga kesihatan sebaik mungkin. Kalau Mommies sakit, nanti si kecil pun boleh terjangkit dan tidak terjaga dengan baik. Mari saya kongsikan 5 petua untuk merawat selsema Mommies. 1. Minum air masak secukupnya Jika hari itu kita buat banyak aktiviti luar yang memerah keringat kita, minumlah air lebih banyak dari biasa sebab sel badan kita memerlukan air untuk berfungsi dengan baik. Kulit pun lebih bersinar tau. 2. Rehat secukupnya Baik mommies yang bekerja atau yang suri rumah sepenuh masa. Masing-masing memerlukan rehat yang secukupnya apalagi bila selsema. Supermom juga perlukan rehat kan? 3....

Read More

7 Manfaat Hidroterapi Untuk Si Kecil

Si kecil memang sifatnya suka bermain. Peringkat sedang membesar memang macam tu. Tapi bila time mandi mesti susah. Sebenarnya kita sebagai ibubapa kena pandai bagi anak-anak rasa seronok masa mandi. Seronok tengok si kecil bermain berenang-renang dalam air. Bahagia sangat rasa. Anak anda pasti gembira bila mandi pun dapat bermain bersama. Mommies penyayang boleh bantu anak-anak dengan penuh kasih sayang hanya dengan rawatan HIDROTERAPI. Banyak manfaatnya tau! Apa itu Hidroterapi? Hidroterapi adalah penggunaan air dalam rawatan keadaan yang berbeza, termasuk artritis (penyakit bersifat kronik) dan aduan reumatik (sejenis radang). Hidroterapi berbeza daripada berenang kerana ia melibatkan latihan khas yang anda...

Read More
  • 1
  • 2