Author: Shazren Shah

Punca Bayi Demam Malam

Bayi demam sangat-sangat bahaya tau. Jangan dipandang remeh. Tapi bayi demam malam selalu buat kita risau. Sebab dia demam waktu malam je. Pagi tak panas badan. Masuk je magrib badan dah mula panas. Merengek je. Susah pula tidur. Bayi demam malam memang boleh buat mommies susah tidur. Susah hati pula tu. Cuba periksa jika ada bayi mommies begini bila dia selalu demam malam. Punca bayi demam malam 1. Bayi terlalu aktif Kejadian ni biasa berlaku pada bayi yang sedang membesar. Dalam 3 bulan hingga 6 tahun. Demam malam ni berlaku kerana aktiviti yang terlalu aktif di waktu siang. Misalnya bayi...

Read More

Bahaya Bahan Kimia Terhadap Bayi

Sebuah kajian di Amerika telah dibuat. Bayi telah terdedah kepada bahan kimia sejak dari kandungan lagi. Segala bahan yang mommies makan, bau yang mommy hidu dan bahan kimia dalam alat solek, sabun mandian, syampu dan pakaian mommies terpalit kesannya pada bayi dalam kandungan. Takut kan? Ada seorang mommy di Malaysia. Beliau bekerja sebagai pengurus projek untuk sebuah projek pembinaan. Semasa mengandungkan anak kedua, beliau terdedah kepada bahan pembinaan termasuklah cat. Beliau tak mengecat tapi beliau bau sahaja pun dah dapat kesan buruk pada bayi dalam kandungan. Apabila bayinya lahir, kulit bayinya merah seperti udang. Kulit bayinya jadi terlau sensetif...

Read More

Kesan-Kesan dan Manfaat Aromatherapy

Suka sangat Kak Erin dengan pati minyak. Terlalu banyak manfaat jika kita gunakan aromatherapy sebagai rutin harian sekeluarga. Antara kesan yang terbukti menggunakan aromatherapy ialah 1. Merangsang ketenangan Banyak kajian menunjukkan sesetengah minyak pati yang digunakan dalam aromatherapy termasuklah lavender dan chamomile boleh membantu orang yang sedang stress atau cemas untuk jadi tenang. Bau lavender dipercayai mempunyai kesan ketenangan semuala jadi yang merendahkan keaktifan sistem saraf simpatetik, dan simptom fizikal seperti tangan berpeluh atau jantung berdegup kencang. Hasil dari satu kajian yang diterbitkan di Journal of Advanced Nursing dapati pesakit yang menerima aromatherapy dilaporkan peningkatan yang ketara dalam mood...

Read More

Apa Itu Minyak Pati (Essential Oil)?

Jika mommies mahu memperbaiki kesihatan dari tidur yang tidak teratur, kegelisahan, ketidak selesaan perut, selsema dan demam mommies mungkin mahu mencuba aromatherapy. Aromatherapy ialah minyak pati yang menggunakan berdozen-dozen tumbuhan perubatan, bunga, herba, akar dan pokok dari serata dunia. Tumbuhan dan bunga-bungaan ini telah terbukti berkesan untuk memperbaiki kesihatan fizikal, emosi dan spiritual. Lebih dari 5 000 tahun lalu aromatherapy telah digunakan dalam kebanyan budaya di serata dunia. Pengamal perubatan semulajadi beralih kepada aromatherapy untuk mendapatkan kesan anti-bakteria, anti-keradangan dan tahan sakit. Hari ini sudah ada lebih dari 40 therapeutic-grade minyak aromatherapy yang boleh didapati di kedai makanan kesihatan...

Read More

Checklist Penerbangan Jarak Jauh Dengan Bayi Dan Kanak-Kanak

Now everyone can fly. Itu kata AirAsia. Jadi mommies yang ada bayi ni tak layak untuk terbang ke? Hanya mampu lihat kapal terbang take off and landing (hantar orang di airport) sahaja? Mestilah tidak. Di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Bila AirAsia kata macam tu ertinya memang semua orang boleh terbang. Sekarang bukan bab duit lagi yang mommies fikirkan tapi macam mana bayi dan anak-anak mommies yang kecil yang tak faham apa yang berlaku dan tak boleh bercakap tu nak mengharungi penerbangan kan? Penerbangan jarak jauh mahupun jarak dekat punya cabaran yang sama dan perlu persediaan yang...

Read More