Author: Shazren Shah

6 Cara Mudah Tunjuk Pada Anak Yang Mommies Hargai Mereka Sangat

  >>> 1 – Pandang mata anak setiap kali bercakap dengan mereka Dunia hari ini buat kita buat-buat sibuk dan mengabaikan orang-orang yang penting tanpa kita sedari contohnya anak-anak. Setiap kali mereka bercakap kita sibuk memasak, mengemas atau pun menjawab whatsapp dan komen di Facebook. Apa kata mulai sekarang kita pandang mereka setiap kali mereka hendak bercakap dengan kita. Tindakan kecil kita ini akan buat mereka rasa dihargai. Ini juga akan buat mereka lebih kreatif dan memerhatikan sekeliling mereka dengan lebih teliti kerana mereka hendak bercerita kepada mommy dan daddy mereka. Jadi dengar dan lihat mata mereka semasa mereka...

Read More

8 Tips Bawa Anak Kecil Ke Taman Tema

Mommies dah tonton video tips Kak Erin bawak anak-anak ke Legoland? Apa yang Kak Erin kongsikan ialah bagaimana Kak Erin bawa 3 ninjas dalam kumpulan ke taman tema. 1. Waktu Waktu atau timing untuk pergi ke Legoland kene tepat. Bila kita bawak anak-anak elakkan waktu puncak contohnya pada hujung minggu di cuti sekolah. Atau pun pada hujung bulan ketika orang baru dapat gaji. Atau pun semasa cuti perayaan seperti pada Tahun Baru Cina atau pun pada cuti umum seperti tahun baru. Beratur lama-lama setiap kali naik permainan memang boleh buat mereka mengamuk. Jadi kita simpan cuti untuk luangkan masa...

Read More

Aduh, Sakitnya Telinga Semasa Terbang

Perkara yang paling tak selesa semua orang akan rasa walau mommies bayar untuk business class atau ruang kaki yang lebih lebar ialah tekanan di telinga bila kapal terbang berlepas dan mendarat. Perit rasa di telinga. Boleh bayangkan macam mana anak-anak akan rasa? Mesti lagi panik sebab tak tahu kenapa perkara itu terjadi. Ini cara Kak Erin bantu ninjas yang berusia 7 dan 4 tahun menangani masalah ear pressure/tekanan di telinga ini. 1. Kelebihan untuk Kak Erin mereka dah boleh faham apa yang kita cakap. Dalam perjalanan ke lapangan terbang Kak Erin ceritakan bagaimana tekanan di telinga akan terjadi bila...

Read More

Anak lebih bersemangat bawa bekal ke sekolah lepas mommies buat 3 cadangan bekal ini

Harga minyak naik lagi. Mula la mommies ambil langkah penjimatan seperti potong bajet duit belanja anak ke sekolah. Oleh itu mommies perlu jadi lebih kreatif untuk sediakan bekal anak ke sekolah. Inilah masa yang ditunggu-tunggu. Bangun awal pagi dan sediakan bukan sahaja sarapan tetapi dapat sediakan bekal juga untuk anak di sekolah. 1. Sandwich gulung   Tukarkan kebiasaan roti 4 segi kepada roti tortila ala-ala shawarma di Istanbul Aku Datang. Pek kan dengan daun salad segar dan tomato manis yang di potong dadu. Makanan sihat walaupun kita tiada depan mata dia. 2. Bebola daging/ayam Setiap hujung minggu luangkan masa...

Read More